Runebergia ja Suurlähettiläitä

Edellinen hallitus aloitti koulutuksen hallakauden. Ammatillisen koulutuksen kenttää päätökset kirpaisivat, mutta realiteetit tunnistettiin ja tunnustettiin.

”Vaikka kokee, eipä hylkää Herra.
Pane leipään puoli petäjätä,
Minä laitan ojat leveämmät,
Mutta tulon toivon taivahasta.”

Uusi hallitus rankaisee lisää ja halla panee edelleen ammatillisen koulutuksen järjestäjiä. Käynnistetään ammatillisen koulutuksen reformi.

”Vaikka kokee, eipä hylkää Herra.
Pane kaksin verroin petäjätä,
Kaksin kerroin laitan lannan maalle.
Mutta tulon toivon taivahasta.”

Kun eurot ovat vähissä, niin mistä löytyy petäjäinen, jolla korvataan hallan viemä sato? Se löytyy koulutuksen järjestäjien yhteistyöstä ja yhteiskuntavastuun  tunnistamisesta. Se löytyy halusta tehdä työtä nuorisomme tulevaisuuden hyväksi.

Vietin maaliskuun alunssa muutaman päivän Pohjois-Suomen ammatillisen koulutuksen opiskeluhuollon neuvottelupäivillä. Päivien aikana kävi selväksi, että ammatillisen koulutuksen reformin haasteet on tunnistettu ja jo nyt on löydetty useita erilaisia toimintatapoja, joilla voidaan opiskeluhyvinvointia edistää talouden kiristymisestä huolimatta.

”Vaimo, vaimo! sit’ ei kuri kaada,
Jok’ ei hylkää toista hädässänsä.
Pane leipään puoli petäjätä,
Veihän vilu tou’on naapurimme.”

Taloudellisesti tiukkana aikana yhteistýön tekeminen on erittäin tärkeää. Koulutuksen sektorilla tulee ajatella opiskelijoiden etua ja yhteiskunnallisesti koulutuksen tuloksena saavutettavaa työelämään kiinnittyvien opiskelijoiden tuomaa kansantaloudellista tulosta. On tärkeää nähdä metsä puilta ja pitää katse horisontissa.

En kannata velan lisäämistä, se on oman oksan sahaamista ja se on valtavan kuorman kasaamista tulevalla sukupolvelle. Koitetaan elää sillä mitä on. Loppuun vinkki Suurlähettiläät-yhtyeeltä:

”Elämä on ollut hiukan tiukempaa
kuin aluksi kuvittelin.
Arvannut en, että ikävää näin kovasti tuntisin.
Ja joskus hieman huolestuttaa,
miten tästä kaikesta selvitään,
kun oikein kehtaa ei lainatakaan,
ainakaan tuttaviltaan.

Mutta älä huolehdi äläkä valvo,
rahat on loppu, mutta rahat on loppu,
mutta myydään volvo.”

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.