APPseilla ja vimpaimilla liikettä, työkykypassilla kotoutuminen hallintaan

Kulunutta viikkoa hallitsivat appsit ja vimpaimet. Opiskelin erilaisten liikunta-aktivisuutta lisäävien ja osaamisen näyttämiseen soveltuvien pc-, tabletti- ja kännykkäsovellusten käyttöä, jotta minulla olisi valmius myös ohjata opetus- ja ohjaushenkilöstä niiden käytössä. Perjantaina ja lauantaina olin nimittäin Liito ry:n järjestämillä liikunnanopettajien päivillä esittelemässä sovelluksia UKK-instituutin Katariina ”Appsi” Aution kanssa. Esittelemämme sovellukset saivat hyvän vastaanoton.

Ammattikuntoon.fi-palvelun haluan nostaa esiin, koska olen itse Heia Heia -palvelua käyttänyt ja ollut ammattiin opiskeleville suunnattua ammattikuntoon-sovellusta kehittämässä. Ammattikuntoon.fi -palvelun jatkosovelluksena toimii Puolustusvoimien tuottama MarsMars.fi-palvelu ja HeiaHeia on mukana myös työelämässä. Kalenteristani löytyykin merkintä palvelujen yhdessä kehittämistä tavoittelevalle keskustelutilaisuudelle puolutusministeriössä. Hallinnnonalojen välisiin aitoihin rakennetaan yhteistyönportit kohtaamalla ja keskustelemalla. Eiköhän TEM:kin portit aukea työkykypaassin kehittämistyön laajentamiseksi, kun ensin puolustusministeriön kanssa saavutetaan luottamuksellinen suhde.

Muita appseja ja vimpaimia en lähde nimeämään, mutta kannustan kaikkia nuorten kanssa toimivia kokeilemaan ja käyttämään erilaisia mobiilisovelluksia, joita voidaan hyödyntää niin opetuksen ja ohjauksen kuin osaamisen näyttämisen välineinä. Minusta tärkeintä on löytää sellaisia sovelluksia, joita ammattiin opisekelijat voivat hyödyntää myös opintojen jälkeen jatko-opinnoissa ja työelämässä.

Hyvin usein tietotekniikka ja liikunta-aktivisuus asetetaan vastakkain. Erityisesti mobiiliteknologian kehittymisen myötä vastakkainasettelulle ei ole enää sijaa. Liikunta voi tarjota irtautumisen kaikesta teknologiasta sitä tarvitseville, mutta asiaa voi tarkastella myös niin, että teknologiasta ja sosiaalisesta mediasta riippuvainenkin voi liikkua katkaisematta some-suhteitaan. Moni liikunnan edistämistä tavoitteleva taho onkin lähtenyt kehittämään liikkumiseen kannustavia, liikkumista tukevia ja liikkumisesta kannustavaa palautetta antavia mobiilisovelluksia. Etenkään mobiiliteknologian kanssa ei kannata asettua vastakkain, vaan liittoutua sen kanssa liikkumista edistävien sovellusten kehittäjäksi ja käyttäjäksi.

Torstaina julkaistu ”Maahanmuuttajien koulutuspolut ja integrointi – kipupisteet ja toimenpide-ehdotukset -selvitys” sisälsi mielenkiintoisen yksityiskohdan. Mikäli opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen noudattaa asettamansa ohjausryhmän suositusta, Ammattiosaajan työkykypassista tulee yksi maahanmuuttajien kotouttamisen välineistä. On hienoa, että ohjausryhmä on uuden pyörän keksimisen sijaan löytänyt valmiin ja toimivan työkalun käytettäväksi syntyneen ongelman ratkaisussa. Työkykypassin näkökulmasta on oleellista, että sovellettaessa työkykypassia maahanmuuttajakoulutukseen muokataan opetuksen sisältöjä tinkimättä osaamisvaatimuksista. En ole kovin huolissani asiasta, koska uskon saavani kutsun käytännön toteuttamisen vaiheeseen.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.