Kulttuuri on mielen hyvinvoinnin rakennusaine

Huhtikuu on ollut melkoisen vauhdikas kuukausi. Hajatelmien kirjaaminen on reissujen lomassa jäänyt tekemättä, mutta kun mielessä on tärkeä hyvinvoinnin edistämisen näkökulma, on se syytä kirjata heti talteen.

Vuoden yksi kohokohdista on jälleen eletty. Ammattiin opiskelevien kulttuurikilpailu SAKUstars teki aikaisempien vuosien tapaan vaikutuksen ja osoitti jälleen, miten upeita luovia nuoria meillä Suomessa on. Tapahtuma oli myös arjen esimerkki monikulttuurisesta nuorisotapahtumasta ilman rasistisia lieveilmiöitä. Kulttuuriharrastukset yhdistävät aivan samalla tavalla kuin urheiluharrastukset.

SAKUstars näyttäytyy kilpailutapahtumana, jossa nuoret kilpailevat monessa eri lajissa, joihin he osallistuvat harrastajina edustaen omaa oppilaitostaan ja myös omaa ammattialaansa. Kilpailusuoritukset ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu.

Tapahtuman toteuttaminen ei olisi mahdollista ilman opiskelijoiden osallistumista kaikkiin järjestelyjen osa-alueisiin. Opiskelijat työskentelevät kisatoimistossa, palvelupisteissä, liikenteen ohjaajina, järjestysmiehinä, juontajina ja erilaisissa viestinnän tehtävissä. Lisäksi lavat ja lavatekniikka rakennetaan opiskelijatyönä. Nuorten järjestäessä nuorille, tapahtumasta tulee nuorten näköinen. Todellisen tapahtuman suunnittelu ja järjestäminen sekä oman työn tuloksen näkyminen osana isoa kokonaisuutta on motivoiva tapa oppia. Tapahtuman myötä jokainen järjestelytehtäviin osallistuva oppii tärkeitä työelämän taitoja.

Vaikka kyseessä on kilpailu, tapahtuman ilmapiiri on kaikkia kannustava. Luonnollisesti osallistujia jännittää eri tavoin, mutta aivan upealla tavalla osallistujat tsemppaavat toisiaan. Mukana olevilla huoltajilla on hyvä yhteishenki, vaikka eri joukkueisiin kuuluvatkin. Vaikka huoltajien päivät ovat pitkiä ja vastuu painaa eri tavalla kuin oppilaitoksen arjessa, väittäisin tapahtuman silti lisäävän työhyvinvointia.

Tapahtumaan kuuluvat kavalkadi ja päättäjäiset ovat osoittautuneet erinomaisiksi yhteisöllisyyttä lisääviksi tuokioiksi. Kun noihin kahteen ohjelmaosioon valitaan kilpailusuorituksen perusteella sykähdyttäviä esiintyjiä, he usein improvisoivat yhteisiä ohjelmanumeroita yli lajirajojen ja saattaapa lavalle saada kutsun myös kanssakilpailija yleisön joukosta. Yhdessä kun esitykseen saadaan vielä enemmän annettavaa yleisölle.

Kilpailua parempi määritelmä tapahtumalle on kulttuurifestivaali, jollaisia soisi järjestettävän myös alueellisina tapahtumina. Tapahtumat voidaan toteuttaa osana opintoja, sillä niin paljon niiden järjestämiseen tarvitaan erilaista ammatillista osaamista. Myös esiintymistaito on tänä päivänä tärkeä työelämätaito kaikilla aloilla. Tapahtumat ja niihin tähtäävä harjoittelu ovat erinomainen tapa lisätä oppilaitoksissa kaikkien viihtyisyyttä ja yhdessä tekemisen kulttuuria.

YouTubesta googlaamalla ”sakustars2015” löytyy useita hyvin tehtyjä videoklippejä, joiden avulla saa käsityksen tapahtuman monipuolisuudesta ja aavistuksen tunnelmasta.

Sen lisäksi, että kulttuuriharrastukset edistävät ihmisen hyvinvointia, on tärkeää huolehtia myös kulttuurialan ammattiosaamisesta. Pohjolan Sanomat toteutti kulttuuriviestinnän uroteon julkaisemalla Pop&Jazz Konservatorio Lappian kevään suurproduktion ”Iso Joki Tulvii”  verkkosivuillaan. Nyt myös Tampereella pääsi nauttimaan kulttuurialan opiskelijoiden upeasta esityksestä. Taltiointi löytyy Pohjolan Sanomien sivuilta.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.