Lapissa kaikki kukkii nopeasti

Kuluneen viikon tiistaina olin yhtenä työryhmän jäsenenä jättämässä opetus- ja kulttuuriministeriöön selvitystä toisen asteen koulutuksen asuntolatoimintaa koskevan lainsäädännön tilasta ja kehittämistoiveista. Esityksen yksityiskohdista ei ole soveliasta tälläkään palstalla enempää kertoa, sillä se on tehty asioita ihan oikeasti valmisteleville ja niistä päättäville työkaluksi. Mikäli esitys tai esityksen osia katsotaan tarpeelliseksi viedä eteenpäin, ne etenevät laillisessa järjestyksessä ja ministeriön virkamiehille on hyvä antaa työrauha. Ruohonjuuritason häärääjänä jään siis levollisin mielin odottamaan. Sen verran voin kuitenkin todeta, että vastaanotto oli rohkaisevan asiallinen.

Helsingin Kruunuhaasta lensin Lappiin ja vietin kolme päivää Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa. Agendana oli edistää työkykypassin käynnistymistä. Päätös työkykypassin käyttöönotosta oli tehty talvella ja kesäkuussa esittelin asiaa opettajille videokokouksessa. Nyt elokuussa tarkennettiin opetussuunnitelma-asioita ja arjen käytäntöjä. Upealla tavalla asia oli otettu haltuun ja opetushenkilöstö lähes kilvan esitteli osaamistaan työkykysisältöjen huomioimisesta omassa opetuksessaan. Myös opiskelijat olivat keskimääräistä kiinnostuneempia asiasta, kun heille hyvinvointipäivien työkyvyn teemarasteilla asiaa esittelin.

Olen tottunut pitkiin prosesseihin työkykypassin käyttöönotossa. Prosesseihin on kuulunut asenteisiin vaikuttamista ja ongelmien käsittelyä. Lapissa prosessi kylvöstä kukkaan, kulki nopeasti ja varsin mutkattomasti. Päätös työkykypassin käyttöönotosta tehtiin talven pakkasten paukkuessa. Sen jälkeen ei ole ollut ongelmia. On ollut asioita, jotka on ratkaistu ja sovittu. Edelleenkin on opetukseen, ohjaukseen ja seuraantaan
liittyviä asioita, joihin haetaan tai odotetaan ratkaisuja, mutta työkykypassi otetaan Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa käyttöön syksyn 2015 aikana.

Päivien aikana kävin työsaleissa, ruokalassa ja kahvihuoneissa useita keskusteluja henkilöstön kanssa, ja havaitsin ilmapiirin yleisesti olevan myönteisyyttä ja ratkaisukeskeisyyttä huokuva. Kun asioihin suhtautuu ratkaisukeskeisesti, niin vaikeilla ja jopa oman toiminnan muuttamista vaativilla asioilla on tapana järjestyä. Tulevaisuus tulee ja maailma muuttuu. Me voimme vaikuttaa siihen, miten tulevaisuuteen ja muutokseen suhtaudumme.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.