Muutosnopeus ei kumoa kestävyyden merkitystä hyvinvointityössä

Nykyisessä työssäni ei vanhoista urheiluvalmennuksen opeista ole kovin suurta käytännön hyötyä, vaikka usein urheiluvertauksia käytänkin. Sen verran hyvinvointihääräämisessä kuitenkin löytyy yhtenäisyyttä urheiluvalmennukseen, että molemmissa hyviin tuloksiin päästään pitkäjänteisellä määrätietoisella työllä. Työelämän ja ammatillisen koulutuksen muutosvauhdista johtuen nopeuden, ketteryyden ja liikkuvuuden ominaisuuksien merkitys on lisäääntynyt. Voimaa on aina tarvittu ja tullaan jatkossakin tarvitsemaan tulosten juurruttamiseen. Oma näkemykseni on, että koulutusorganisaatioiden opiskelu- ja työhyvinvoinnin kehittämistyössä pitäisi kehittää voimaominaisuuksia. Vastaavasti poliittisten päättäjien pitäisi ymmärtää, ettei pelkällä voimalla pärjätä kestävyyslajissa.

Kestävyysominaisuuksien ja voimankäytön suhteiden pohtimiseen ja tähän kirjoitukseen minut innoitti muutaman valtaa käyttävän poliitikon voimannäyte edelliseltä ja kuluvalta hallituskaudelta. Kun on voimaa, eli valtaa ja pelimerkkejä, voidaan käynnistää erilaisia selvityksiä ja hankkeita, joilla haetaan ratkaisuja ongelmiin nopeasti tempaisten tai punnertaen. Tarkoitus on varmasti hyvä, mutta kun kestävyyslajissa yritetään saada aikaan nopeita tuloksia, on ilmiselvää, että tavoitteena on oman kilven kiillottaminen ja vallan kulisseissa eturivin paikan tavoittelu. Tavoiteltaessa oman lajin sankarin viittaa, unohtuu usein totuus siitä, että pitkäjänteistä työtä vaativissa prosesseissa ei voi saavuttaa pikavoittoja eikä voi olla sankari yksin. Hyödyntämällä voimaominaisuuksia voi kuitenkin raivata tilan kestävyys- ja ketteryysominaisuuksilla saavutetuille tuloksille ja lunastaa paikan arvojohtajana ja tiimipelaajana.

Ymmärrän, että politiikassa – etenkin valtakunnan politiikassa – on haasteellista käynnistää hankkeita ja toimia, joiden tulokset näkyvät vasta vaalikauden jälkeen. Neljän vuoden syklit ovat kuitenkin niin lyhyitä, että niissä ei kestävyyslajien vaatimia tuloksia ehditä saavuttaa. Osoittaa siis suurta rohkeutta käyttää voimaa, jonka tulokset näkyvät vasta seuraavalla vaalikaudella, jolloin oma asema päättäjänä saattaa olla taakse jäänyttä aikaa. Rohkeita laajakatseisia päättäjiä me kuitenkin tarvitsemme, emme oman uran tavoittelijoita.

Olen ollut itse osallisena muutaman syrjaytymisen ehkäisyn toimenpideselvityksen laatimisessa ja kokenut, ettei pitkäjänteisen pienistä palasista koostuvan kokonaisuuden esittäminen ole toivottua. Kuitenkin kaikki tutkimukset ja omat tekemäni haaastattelut sekä nuorten kanssa työskentelevien opettajien ja ohjaajien kanssa käymäni keskustelut ovat saaneet minut vannomaan kohtaamisen voimaan, arjen pieniin tekoihin joka päivä. Yhteisötasolla asenteet ja yhteiset toimintatavat muotoutuvat ajan kanssa vuorovaikutuksen virrassa, eivät käskien.

Voimalajit ovat nopeita tempauksiin ja työntöihin perustuvia suorituksia ja valitettavasti politiikasta on tullut voimalaji. Se on surullista, koska hyvinvoinnin edistäminen on kuitenkin ensisijaisesti kestävyyslaji, jossa päättäjien olisi vallan vaihtuessa vaihdettava kapulaa ja jatkettava viestin viemistä. Ei tämä maailma valmiiksi ihan heti tule, mutta sitä voi kuitenkin sujuvin vaihdoin kehittää vaihto vaihdolta paremmaksi.

ps. en ole kuntavaaleissa ehdokkaana.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.