Työkyky – pääoma, jonka tulee karttua jo opiskelun aikana

Vuoden ensimmäisenä työpäivänä vierailin Sataedun opetushenkilöstön koulutuspäivässä puhumassa nuorten opiskelu-, työ- ja toimintakyvystä ja Ammattiosaajan työkykypassista.

Ammatillisessa koulutuksessa vuodesta 2008 alkaen käytössä olleen Ammattiosaajan työkykypassin tie on ollut kivinen. Itse asia, nuorten työ- ja toimintakyvyn vahvistaminen osana ammatillista koulutusta, on koettu tärkeäksi ja työelämän muutosvauhti on vahvistanut työkykytaitojen merkitystä. Työkykypassiin liittyvä opetuksen, ohjauksen ja arvioinnin toteuttaminen on kuitenkin koettu  vaikeasti toteutettavaksi kokonaisuudeksi. Passi ei siksi ole tuotteena juurtunut oppilaitosten arkeen.

Kokemusten ja palautteiden perusteella Ammattiosaajan työkykypassia on kehitetty seuraten tarkasti ammatillisen kouluksen tutkintouudistusta. Työkykypassin uudistetut ohjeet ja valtakunnalliset arvioinnin perusteet julkaistaan tammikuussa 2015. Työkykypassi 2.0 otetaan käyttöön 1.8.2015 ja uskon vahvasti passin olevan käytössä laajemmin kuin koskaan aikaisemmin.

Työkykypassin yhteiskunnallinen tilaus on vuosien saatossa vahvistunut, sillä oman terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien lasten, nuorten ja aikuisten määrä Suomessa on kasvanut huolestuttavassa määrin.

Liikkumattomuuden osuus Suomen  sosiaali- ja terveydenhuollon kuluista  on noin 10 %. Kun Suomessa on n.2 miljoonaa veronmaksajaa ja 10 % terveydenhuoltokustannuksista on n.2 miljardia euroa se tarkoittaa jokaisen veronmaksajan osuutena 1000 euroa vuodessa liikumattomuusveroa.”  Summasi Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön johtaja Eino Havas Urheilun taustapeili -lähetyksessä 29.9.2014.

Eläketurvakeskuksen tilaston mukaan vuonna 2013 työeläkejärjestelmästä sai työkyvyttömyyseläkettä 182 500 henkilöä. Heistä 20 500 (11 %) sai osatyökyvyttömyyseläkettä. Työkyvyttömyyden aiheuttaneen sairauden suurimmat ryhmät olivat mielenterveyden häiriöt (40 %), tuki- ja liikuntaelinten sairaudet (28 %), verenkiertoelinten sairaudet (7 %) ja hermoston sairaudet (8 %). Mielenterveyden häiriöiden osuus on ollut suurin vuodesta 2000 lähtien.

Liikunta- ja tukielinsairauksiin ja mielenterveyden ongelmiin voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevästi toisen asteen koulutuksessa panostamalla opiskelu-, työ- ja toimintakykyyn sekä arjen hallinnan taitoihin. Juuri niihin asioihin, joista työkykypassi muodostuu.

Juuri nyt on hyvä aika vaikuttaa rakenteisiin. Kaikki ammatillisen peruskoulutuksen tutkintojen perusteet on uudistettu ja koulutuksen järjestäjät laativat opetussuunnitelmia joiden mukaan toimitaan 1.8.2015 alkaen. Koulutuksen järjestäjillä on nyt tilaisuus osoittaa vastuullisuutta nuorten työ- ja toimintakyvyn  edistäjinä ottamalla Ammattiosaajan työkykypassi osaksi opetussuunnitelmia.

Tukea työkykypassin käyttöönottoon on tarjolla. SAKU ry järjestönä tekee sitä omaan strategiaansa kuuluvana toimintana ja OKM:n myöntämän rahoituksen velvoittamana. Minä henkilökohtaisesti teen työtä tietenkin SAKU ry:n työntekijänä, mutta myös hyvin itsekkäästä syystä. Jos ei muutosta saada aikaiseksi, seuraavan sukupolven työkykyisten määrä ei riitä  huolehtimaan eläkkeeni maksamisesta.

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.