Yhteishaku on myös asuinpaikan valitsemista

Yhteishaku on jälleen ajankohtainen puheenaihe kouluissa, perusopetuksen keväällä päättävien nuorten keskuudessa ja heidän kodeissaan. Kuten Yle maanantaina 18.1.2016 uutisoi, erityisesti harvaan asutuilla alueilla yhteishaussa on opiskelupaikan valinnan lisäksi kyse myös asuinpaikan ja asumismuodon valinnasta.

Toisen asteen koulutus olisi hyvä käydä vanhempien kodissa asuen tai sukulaisjärjestelyillä asuminen ratkoen. Se ei kuitenkaan ole kaikille mahdollista, joten opiskelupaikan hakemiseen ja vastaanottamiseen vaikuttaa myös itsenäisen asumisen mahdollisuudet.

Ammatillisessa koulutuksessa asuntoloita on ollut niin kauan kuin koulutustakin. OPH:n tilaston mukaan majoituspalvelua tarjoaa nykyisin 80 koulutuksen järjestäjää ja ammattiin opiskelevista 7% (10 500 opiskelijaa) asuu maksuttomissa asuntoloissa. Moni koulutuksen järjestäjä on kustannussyistä lakkauttanut asuntolat ja kasvukeskuksissa toimivien oppilaitosten johtohenkilöt ovat esittäneet, ettei asuntoloita tarvita alueen riittävän asuntokapasiteetin johdosta. Ajattelutapa on inhimmillisesti vastuuton ja yhteiskunnallisesti arveluttava.

Jokaisen koulutuksen järjestäjän ei tarvitse ylläpitää omaa asuntolaa, mutta jokaisen koulutuksen järjestäjän tulee välittää opiskelijoistaan niin paljon, että turvaa opiskelijoiden opintojen läpäisyn ja kiinnittymisen työelämään tai jatko-opintoihin varmistamalla pitkämatkalaisille maksuttoman ohjatun asumisen mahdollisuuden. Koulutuksen järjestäjät voisivat tehdä enemmän yhteistyötä keskenään, kuntien ja esimerkiksi Nuorisoasuntoliitto ry:n ja opiskelija-asuntosäätiöiden kanssa.

Asuntola ei ole vain majoittamista. Se on osa koulutuksen järjestäjän oppimisympäristöä ja yhteisöllistä opiskeluhuoltoa. Asuntolatoiminnalla tuetaan opiskelijaa itsenäisen asumisen taidoissa ja tarvittaessa myös opintojen etenemisessä. Vuoden vaihteessa päivitetyn asuntolatoiminnan käsikirjan keskeinen sanoma on kehittää asuntolatoimintaa valvonnasta ja laitoskulttuurista itsenäisen asumisen ohjaukseen ja tukeen.

Ammatillisen koulutuksen lain uudistaminen on käynnissä. Opetus- ja kulttuuriministeriöön on toimitettu laajan kuulemiskierroksen käynyt esitys asuntolatoiminnan lainsäädännön kehittämistarpeista ja tiedän esityksen olevan uuden lain valmistelijoiden käytössä. Lainsäädännön ohella asuntoloita tulee tarkastella koulutuksen läpäisyä edistävänä yhteiskunnallisena investointina, jolla vähennetään myös opintojen aikaisia kuljetusmaksuja ja asumistukia. Hyvin järjestetyllä asuntolatoiminnalla voidaan edistää opiskelijoiden terveyskäyttäytymista ja vaikuttaa ennaltaehkäisevästi myöhempiin sosiaali- ja terveyskuluihin.

 

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.